Les geven op Maaswaal College Wijchen

27-03-2019

Sinds ruim een jaar heb ik een aantal lessen gegeven op het Maaswaal College in Wijchen.
2 Havo/VWO was de doelgroep.
Ik werd hiervoor benaderd door Dieuwertje Verheijen. Docent CKV, Kunst Algemeen, Kunstgeschiedenis en Handvaardigheid op het Maaswaal College.
Met een programma dat we vorig jaar startten: ‘de nieuwe klassenfoto’ was het startschot gegeven. Inhoudelijk was daar een grote uitdaging en aanspraak op de verbeeldingskracht van de leerlingen. Voor vele een erg moeilijk proces.
Ondertussen was ik door het CJP geaccepteerd om een culturele op onderwijs gerichte programma te geven… workshop fotografie.
Dat fotografie een container-begrip is geworden moge duidelijk zijn. Dus een gerichte inhoudelijke sturing was wel gewenst.
Zoals ik al zei was dat eerste jaar gericht op ‘de nieuwe klassefoto’. Hierbij werd aan de hand van woorden die gevormd werden uit een kernvraag: Wie zijn wij als klas.
Uit die woorden werd dan gevisualiseerd naar wat dat als beeld betekend.
Woorden die veel naar voren kwamen waren:
wij zijn druk, wij zijn lui, wij maken veel lawaai.
En grappig genoeg zei een docent… dat klopt, maar eigenlijk zeggen ze wat wij tegen ze zeggen….
Wat zijn jullie toch druk, Maak toch niet zoveel lawaai, Doe eens wat etc etc
Een mooie moment was dat.
De begeleiding van het lesgeven door Dieuwertje was een ongelofelijke ervaring voor mij.
Deze tienergroep is ‘anders’ dan het opvoeden van mijn eigen kinderen.
De heksenketel van drukte en direct reageren tot compleet negeren zijn heen en weer vliegende gebeurtenissen.
Hoe daar mee om te gaan was even zoeken.
Maar ook de klasse mentoren die ieder een eigen stijl hadden van hier mee om te gaan. Ronduit geweldig om dit te hebben meegemaakt.
Maar het proces was desalniettemin te complex. Weliswaar kamen er aantal geweldige beelden uit voort, en was er links en rechts en ronduit verbijsterende diepte en betekenis als verhaallijn, het proces was moeizaam.
Helaas kan ik geen resultaten laten zien, omdat niet alle ouders toestemming gaven/geven voor het gebruik van het beeld waarop hun dochter of zoon op staan. En in het kader van het Portretrecht en zeker nu met de nieuwe Privacywet, hebben ze daar alle recht toe. Ik vind het jammer, omdat hierdoor niemand kan zien wat een geweldig beeld er is gemaakt. De complimenten voor de leerlingen !
Dieuwertje en ik ging meer op zoek naar het plezier in fotografie te laten zien en voelen.
Dat resulteerde in (eind vorig jaar en begin dit jaar) een andere opzet.
In tweetallen elkaar gaan portretteren. Dus wat is portretfotografie, wat is licht, lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, scherpte en achtergrond. Ik had een serie foto’s gemaakt op school met Dieuwertje als model. Hierdoor konden ze zich beter inbeelden wat er mogelijk is en waarop gelet moet worden.
En we hadden gelijk…:))))
Wat een lol en plezier ontstond er. Eerst dus les, dan erop uit en gaan fotograferen.
Hiervoor hadden ze 45 minuten. Ener kwam weer geweldig fotomateriaal binnen. Mooie verhalen over hoe en wat. Vragen. En natuurlijk blijf je een aantal hebben die er veel gedrevener en getalenteerder in waren dan anderen.
Maar ik heb wel een aantal talenten gezien.
De laatste dag veranderde ik toch nog wat in het programma.
In plaats van 1x 45 minuten werd het 2x 20 minuten fotograferen.
Tussendoor werd het beeld bekeken door mij en van commentaar voorzien. Dan konden ze daar mee opnieuw aan de slag.
Een hoger leerrendement.
Ik kan zoveel zien in de beelden de gemaakt zijn. Fotografie is een fantastisch middel te reflecteren te zien hoe je bent, en te leren wat vertrouwen betekend. Het verhaal verteld zichzelf.
Hier twee beelden van de workshop resultaten.

Verslag van Dieuwertje Verheijen:

Binnen het kader van CKV-junior krijgen de leerlingen in de onderbouw op het Maaswaal College ieder jaar verschillende culturele activiteiten aangeboden. Hierbij kunt u denken aan het zien van verschillende theatervoorstellingen of een muzikaal spektakel, het bezoeken van een museum, maar ook aan verschillende workshops, waaronder een workshop fotografie. Dat laatste wordt sinds vorig schooljaar in samenwerking met Henk van Kooten georganiseerd. Samen met Henk gaan de tweede klassers in een twee uur durende workshop aan de slag met de camera. Vorig jaar stond de ‘echte’ klassenfoto op de agenda. Binnen deze workshop ging de klas met elkaar via brainstormsessies nadenken over wat het verhaal van de klas is en hoe zij dit het beste in een foto konden weergeven. Dit jaar staat portretfotografie op de agenda. Waar moet je op letten als je een goede portretfoto wilt maken? De elementen van licht, vorm en verhaal worden daarbij geïntroduceerd en daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met een camera. Dat laatste gebeurt met enorm veel enthousiasme. Na de uitleg van Henk krijgen de leerlingen in duo’s een camera in handen. Veel leerlingen hebben nog nooit een ‘echte’ camera vastgehouden en puzzelen meteen met de knopjes. Daarna gaan zij op pad en op zoek naar goede locaties voor de portretten. De school is al gauw gevuld met de kleine clubjes en je ziet leerlingen door de hurken gaan voor de perfecte hoek, je hoort aanwijzingen “iets meer naar links” en ziet de modellen glimlachen of juist heel serieus kijken voor het perfecte plaatje. Na zo’n vijftig minuten fotograferen komen de groepjes terug met hun tien beste foto’s. Ze geven aan dat ze nog wel langer hadden willen fotograferen, want eenmaal aan de slag blijven de ideeën komen. Bij het inladen wordt er over de schouders meegekeken en vol bewondering kijken de leerlingen naar elkaar foto’s. Henk geeft de leerlingen feedback op het werk en de beste foto wordt nog bewerkt. De leerlingen hebben echt leren kijken, maar nog belangrijker: ze hebben lol gehad met fotografie en dat is dan ook het belangrijkste doel van de workshop.

« Terug
Henk van Kooten Logo

Henk van Kooten

de kunstenaar achter de lens

Als fotografisch kunstenaar is mijn doel:

‘ik fotografeer niet wat je vraagt, maar wat je nodig hebt’

Zoals Karel Bosman (rechterhand van Willem Wilmink) ooit zei in zijn show:
‘als je het niet ziet, dan is het er ook niet’

Mijn kunst richt zich op het beeld dat ik maak van en voor mensen thuis.

Maak een afspraak

×