Nieuws


Studio HvK Aanbiedingen…..

4 aanbiedingen om nog dit jaar en deels nog voor de kerst klaar te hebben, of in iedere geval geboekt te hebben. 1. Fotografie : Zwangerschap + Baby Dus 2 foto’s 20×20/30cm, 2 fotosessie’s, 2 viewings. Voor de prijs van 1 !!! Normale fotosessie prijs kost 200 euro, en 2x een foto van 20x30cm kost […]

De Nieuwe ByKay… MyKay…..

Wie kent de Wijchense trotse onderneemster Kay Poelen niet. Over de hele wereld worden de draagdoeken, carriers en nu MyKays verkocht. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het mooi , betrouwbaar en goed is. En dus ook eens van een witte achtergrond naar een donkere. Kijk maar eens gauw op de website: klik hier

iWatch Baby…..

OK, het klinkt wat overdreven. Maar het is wel zo. De opname werd anders dan gedacht… want hoe leuk is het om de foto van horizontaal naar verticaal te draaien. En dan alle geboorte informatie in de iWatch te zetten. Het is nu alweer een jaar later, en de foto is de eerste in de […]

Geboortekaartje…..

Soms ken je iemand al veel langer. Uit vroegere series van familiefotografie. Ze starten hun eigen leven en eigen gezin. Fotografie is een samenwerking. Je kunt niet zonder elkaar. Soms ‘klikt’ er een prachtige fotografie uit, gewoon omdat het zo gaat. Het hele ontwerp was al gemaakt, alleen de fotografie moest er nog bij passen. […]

Vroeger en Nu…..

De eerste familie foto gemaakt in  2010, de tweede in 2018 Een mooi compliment voor onze studio dat mensen terugkomen. En zo leuk om het vergelijk te maken met vroeger. Van de beschermende omarming naar het gaan loslaten 🙂

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
09.00 – 17.00 uur
Don. avond 19.00 – 21.00
Zaterdag 09.30 – 17.00

Contact

Celsiusstraat 33
6604 CV Wijchen
tel. +31 24 3243950
info@henkvankooten.com

Henk van Kooten Fotograaf – Biografie


Naam: Henk van Kooten
Geboren: 14 november 1962, Nederland
Relatie: Getrouwd in 1985
Kinderen: Vader van 4 dochters, Opa van 6 kleinkinderen
Opleiding in fotografie: Fotovakschool Apeldoorn, maar vooral autodidact.

Ik ben geboren en getogen in Veenendaal. Ik heb 3 broers, waarvan 1 mijn eeneiige tweelingbroer is en 1 zus. Tijdens mijn jeugd ben ik gevormd tot de persoon die ik nu ben. Na mijn middelbare school,  wist ik niet wat te gaan doen. Ik heb dan ook verschillende opleidingen geprobeerd: Fysiotherapie, psychiatrische verpleging, sociale academie, het opzetten van een werklozen-project (het repareren en verkopen van oude meubelen, speelgoed, enz.)

henkvankooten

Ik besloot naar het universitair ziekenhuis in Nijmegen te gaan om verpleegkundige te worden.  Tijdens deze periode leerde ik mijn vrouw Christina kennen. Het was het begin van onze relatie. We trouwden en hadden het geluk vier prachtige, gezonde dochters te krijgen.


Werk

Ik heb in totaal 14 jaar als verpleegkundige gewerkt. Gedurende deze periode werkte ik ook al 8 jaar op freelance basis voor een lokale fotograaf. Ik werkte in twee compleet verschillende werelden, maar ergens in het midden raakten ze elkaar wel. In het ziekenhuis leerde ik de patient zien als een psycho-socio-somatische synthese. Ik leerde emoties te herkennen en ermee om te gaan. Je leert hoe je de mensen in de ogen moet kijken en te begrijpen hoe ze zich voelen. Je observeert hun lichaamstaal.

Dit gebruik(te) ik in mijn fotografie. In 1997 besloot ik mijn eigen studio te beginnen in het centrum van Nijmegen. Ik voelde me vrij en kon eindelijk de dingen op mijn manier doen. Na een 1-daags seminar in marketing en lichttechniek bij de toenmalige BIPP fotograaf Leen Koper maakte ik een grote stap vooruit.


Eigen Stijl

Ik kreeg te horen dat ik een herkenbare eigen stijl had, die wereldwijd als een totale vernieuwing werd gezien. Iets waar ik toen weinig van begreep. “Je eigen stijl” is volgens mij iets dat altijd door een ander wordt toegekend. Ik deed gewoon de dingen die ik graag deed en dacht te moeten doen.

Gelukkig waardeerden mijn klanten dit; ze hebben zelfs een stukje van mijn huidige stijl ontwikkeld, omdat ze de basis van mijn inspiratie zijn, namelijk: eigenheid. Mijn vertrekpunt bij al mijn werkzaamheden is dat mensen hun eigen ruimte moeten creëren; ze moeten kunnen zijn wie ze zijn en hiervoor gerespecteerd worden.


Fotografie als reflectie

Fotograferen is een non-verbale communicatie. Het uiteindelijke resultaat moet, volgens mij, kunst genoemd worden. Kunst is weer een reflectie van je ziel. Kunst is een visie om een taal over te brengen die mensen kunnen voelen.


Verhuizing

Eind 2003 verhuisden wij van het centrum van Nijmegen naar een nieuwe studio op het industrieterrein van Wijchen, ongeveer 10 kilometer van het centrum. De onzekere jongen die ik was, moest in iets groters gaan geloven dan hemzelf. Het houden van workshops, Masterclasses en lezingen over heel Europa, heel de Wereld. Deel uitmaken van de XXV in de VS was iets waarvan ik hoopte dat dit me zou lanceren in de VS en dan met name New York.

Ik had al werk gedaan in New-Mexico, Albuquerque, dus ik was voorbereid op de grote show. Echter de opleiding van mijn kinderen was belangrijker. Nu zijn ze op een leeftijd dat ze steeds meer voor zichzelf kunnen zorgen. Mijn vrouw, Christina, werkt full time mee en draagt zorg voor sales, marketing, netwerken, make-up & styling.


Kwalificaties

Na het beginnen van mijn eigen studio en het lid worden van de British Institute of Professional Photography (BIPP), begon ik mezelf te kwalificeren. Met als spectaculair resultaat dat ik mijn Fellowship binnen 1,5 jaar ontving. Ik won verschillende awards, waaronder 2x International Wedding Photographer of the Year. The Lichfield Award (voor het meest creatief gebruik maken van mensen). De BIPP/MPA “Overseas Wedding”, “Fashion and Glamour”, “Commercial” en “Overall Photographer of the Year 2004”. Ik werd lid van de MPA (Master Photographers Association) en ontving ook daar mijn Fellowship.

Ik dacht toen dat het genoeg was, maar ontdekte dat er ook een nieuwe kwalificatie binnen Europa werd opgezet. Het uitdragen van een vak door te onderwijzen, te jureren en te begeleiden is een wezenlijk onderdeel van ons bedrijf geworden. Binnen de Europese Federatie behaalde ik eerst drie kwalificaties in Mode-, Portret- en Huwelijksfotografie, om een jaar later de eerste Nederlandse fotograaf te zijn en de zesde in Europa, die zijn Master Qualified European Photographer titel behaalde met een serie van 20 foto’s in het thema ‘Disappearing’.


Christina

Mijn vrouw, Christina, is een professioneel getrainde Styliste en Visagiste. Ze werkt full time mee in de studio. Is belangrijk voor ons bedrijf in het netwerken, marketing en sales. Een echte duizendpoot dus.


De volgende stap

In 2007 werd ik lid van de PPA in Amerika en in 2009 werd ik ook lid van de Spaanse federatie: FEPFI. In 2010 heb ik een ere-fellowship van de Ierse fotografen associatie gekregen (FIPPA) en ben daarmee gelijk lid van de Ierse bond. Dit heb ik vooral te danken aan het feit dat ik in Ierland heb gejureerd en workshops heb gegeven. Ik ben op dit moment voorzitter van de Master Photographers Association (MPA, 1800 leden) jureren/kwalificeren 2010/2011. Dit is een zeer gewaardeerde en verantwoordelijke functie en ik ben er trots op om zelfs president van de MPA (2010-2011) te zijn geweest. Na een vraag van de BPP (Bund Professionele Potraitfotografen) In Duitsland heb ik een nieuw kwalificatiesyteem geschreven en actief gemaakt. Om het systeem goed te laten werken werd ik tevens gevraagd om voorzitter te zijn van deze nieuw te vormen jury.

Tevens maak ik deel uit van de FEP jureren (Federation of European Photographers) in Brussel. Het geven van kritiek en jureren vraagt een belangrijk deel van mijn tijd. Ik vind het leuk om dat te doen omdat het goed is mensen te stimuleren, inspireren en meer zelfvertrouwen te geven. Ik geloof in vergissingen en risico nemen tijdens foto-opdrachten. Last-minute beslissingen nemen. Ik probeer open-minded te zijn, omdat ik mensen wil zien zoals ze zijn. De afgelopen jaren doe ik meer Fashion en Reclame fotografie. Ontwerpen en creëren van de fotografie maar ook de marketing van het gehele proces, ik zal altijd met een bedrijf meedenken.


Dutch School of Photography

Logisch gevolg van al deze stappen is dat we ook een ‘school’ zijn begonnen. Vakfotografen verder trainen en traingen aanbieden. Zoals we binnen ons programma zeggen: Anders leren. Bijvoorbeeld het bestuderen van Dans en samenwerken met een Choreograaf om het begrip expressie en lichaamstaal verder te leren kennen.


Inspiratiebronnen

Een inspiratiebron is een object, mens of gebeurtenis waaruit een kunstenaar inspiratie (ingeving, inval) weet te putten. Mijn inspiratiebronnen zijn: Architectonische gebouwen, Mensen, Ballet-dans, Muziek, Sport en Commercials. Maar ook dingen als geschiedenis, liefde, het leven en de dood. Ik denk sterk beeldend en visualiseer bijna alles wat mijn zintuigen kunnen waarnemen. Veel van wat mensen bij mij als creatief zien, is voor mij een soort 1+1=2.


Goede Doelen

Wij werken ook voor goede doelen:

  • Kids Rights, voor kinderen in Afrika
  • Het kinderziekenhuis in Nijmegen
  • Een fiets tour door de Alpe d’Huez ondersteunen om geld binnen te halen voor kanker, Pink Ribbon, Ruby & Rose.
  • Ruby & Rose, voor onderzoek en behandeling van baarmoederhals kanker
  • Energy 4 All

Kunst

2012 was mijn eerste grote kunstverkoop. Vooral aangemoedigd door mijn goede vriend Michael Gilbert, heb ik een werk uitgezocht dat we hebben laten omzetten op negatief. Dat negatief is weer gebruikt om een platinumdruk te maken.

Mijn werk werd tentoongesteld in de Napua Gallery, onderdeel van het Waldorf Astoria Resort in Hawaii….
Uniek om op zo een plek terecht te komen. Het werk is verkocht, en is de eerste stap naar meer…