Nieuws


Advocaten en Notarissen

En dan hebben we het over Hekkelman Advocaten | Notarissen Kijk maar op hun website. Helemaal vernieuwd, en hoe. We hebben bij het maken van de portretten gekozen voor een nieuwe stijl. Hiervoor hebben we eerst een testserie gemaakt. En zo maakten we een eigen ‘gerecht’ waaruit een herkenbare stijl zou komen. Ruim 70 verschillende […]

Foto van FoxGroep

FoxGroep Een groep die weet wat reclame betekend en doet. Wat ze nog niet hadden, was een goede foto. En dat kunnen wij weer goed. Dus de foto’s van ieder apart gemaakt, om daarna een montage te maken. Het mooie is dat we zo ook flexible zijn. Ieder kan de foto ook weer apart gebruik […]

2 zusjes in 1 foto-montage

Twee zussen die samen op de foto gaan. Een ontwerp van houding, expressie en verhaal. Het beeld verteld zichzelf. Wat zijn zussen, hoe doen zussen. En hoe ziet dat eruit. Moeilijk blijft altijd dat zussen zich altijd weer anders zien dan de rest van de wereld. Het zelfbeeld dus. Iets wat ik een uitdaging vind. […]

De Verandering

De Verandering  (lange versie) Het is eindelijk zover. Onze plannen gaan in de eerste fase van verandering. Wat is dat? In 1997 hebben we onze eerste studio geopend in Nijmegen. In de 6 jaren in de stad was er een spectaculaire ontwikkeling. Niet alleen werd de de fotografische stijl uniek gevonden, maar het werd ook […]

Nieuw: ZoMan fotografie

Een fantastische uitdaging was het. Christina begon met het ZoVrouw fotografie concept. En nu dit staat, schakelt ze meteen door naar het ZoMan concept. En de fotografie is echt eens wat nieuws. Mannen laten zich moeilijker fotograferen dan vrouwen. Zeker wanneer dat als iets meer spannends wordt gefotografeerd. Maar het ligt zeker ook aan Christina’s […]

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
09.00 – 17.00 uur
Don. avond 19.00 – 21.00
Zaterdag 09.30 – 17.00

Contact

Celsiusstraat 33
6604 CV Wijchen
tel. +31 24 3243950
info@henkvankooten.com

Henk van Kooten Fotograaf – Biografie


Naam: Henk van Kooten
Geboren: 14 november 1962, Nederland
Relatie: Getrouwd in 1985
Kinderen: Vader van 4 dochters, Opa van 4 kleinkinderen
Opleiding in fotografie: Fotovakschool Apeldoorn, maar vooral autodidact.

Ik ben geboren en getogen in Veenendaal. Ik heb 3 broers, waarvan 1 mijn eeneiige tweelingbroer is en 1 zus. Tijdens mijn jeugd ben ik gevormd tot de persoon die ik nu ben. Na mijn middelbare school, waar ik veel heb geleerd, wist ik niet wat te gaan doen. Ik heb dan ook verschillende beroepen gehad: Fysiotherapie, psychiatrische verpleging, sociale dienstverlening, het opzetten van een workshop voor werklozen, het repareren en verkopen van oude meubelen, speelgoed, enz.

henkvankooten

Ik besloot naar het universitair ziekenhuis in Nijmegen te gaan om verpleger te worden. Deze carriere heb ik een lange tijd voortgezet. Tijdens deze periode leerde ik mijn vrouw Christina kennen. Het was het begin van onze relatie. We trouwden en hadden het geluk vier prachtige, gezonde dochters te krijgen.


Werk

Ik heb in totaal 14 jaar als verpleegkundige gewerkt. Gedurende deze periode werkte ik ook al 8 jaar op freelance basis voor een lokale fotograaf. Ik werkte in twee compleet verschillende werelden, maar ergens in het midden raakten ze elkaar wel. In het ziekenhuis leerde ik de patient zien als een psycho-socio-somatische synthese. Ik leerde emoties te herkennen en ermee om te gaan. Je leert hoe je de mensen in de ogen moet kijken en te begrijpen hoe ze zich voelen. Je observeert hun lichaamstaal.

Dit gebruik(te) ik in mijn fotografie. Na acht jaar, besloot ik in 1997 mijn eigen studio te beginnen in het centrum van Nijmegen. Ik voelde me vrij en kon eindelijk de dingen op mijn manier doen. Na een 1-daags seminar in marketing en lichttechniek bij de toenmalige BIPP fotograaf Leen Koper maakte ik een grote stap vooruit.


Eigen Stijl

Ik kreeg te horen dat ik een herkenbare eigen stijl had, die wereldwijd als een totale vernieuwing werd gezien. Iets waar ik toen weinig van begreep. “Je eigen stijl” is volgens mij iets dat altijd door een ander wordt toegekend. Ik deed gewoon de dingen die ik graag deed en dacht te moeten doen.

Gelukkig waardeerden mijn klanten dit; ze hebben zelfs een stukje van mijn huidige stijl ontwikkeld, omdat ze de basis van mijn inspiratie zijn, namelijk: eigenheid. Mijn vertrekpunt bij al mijn werkzaamheden is dat mensen hun eigen ruimte moeten creëren; ze moeten kunnen zijn wie ze zijn en hiervoor gerespecteerd worden.


Fotografie als reflectie

Fotograferen is een non-verbale communicatie. Het uiteindelijke resultaat moet, volgens mij, kunst genoemd worden. Kunst is weer een reflectie van je ziel. Kunst is een visie om een taal over te brengen die mensen kunnen voelen.


Verhuizing

Eind 2003 verhuisden wij van het centrum van Nijmegen naar een nieuwe studio op het industrieterrein van Wijchen, ongeveer 10 kilometer van het centrum. De onzekere jongen die ik was, moest in iets groters gaan geloven dan hemzelf. Het houden van workshops, Masterclasses en lezingen over heel Europa en in de VS. Deel uitmaken van de XXV in de VS was iets waarvan ik hoopte dat dit me zou lanceren in de VS en dan met name New York.

Ik had al werk gedaan in Nieuw-Mexico, Albuquerque, dus ik was voorbereid op de grote show. Echter de opleiding van mijn kinderen was belangrijker. Nu zijn ze op een leeftijd dat ze steeds meer voor zichzelf kunnen zorgen. Mijn vrouw, Christina, werkt full time mee en draagt zorg voor sales, marketing, netwerken, make-up & styling.


Kwalificaties

Na het beginnen van mijn eigen studio en het lid worden van de British Institute of Professional Photography (BIPP), begon ik mezelf te kwalificeren. Met als spectaculair resultaat dat ik mijn Fellowship binnen 1,5 jaar ontving. Ik won verschillende awards, waaronder 2x International Wedding Photographer of the Year. The Lichfield Award (voor het meest creatief gebruik maken van mensen). De BIPP/MPA “Overseas Wedding”, “Fashion and Glamour”, “Commercial” en “Overall Photographer of the Year 2004”. Ik werd lid van de MPA (Master Photographers Association) en ontving ook daar mijn Fellowship.

Ik dacht toen dat het genoeg was, maar ontdekte dat er ook een nieuwe kwalificatie binnen Europa werd opgezet. Het uitdragen van een vak door te onderwijzen, te jureren en te begeleiden is een wezenlijk onderdeel van ons bedrijf geworden. Binnen de Europese Federatie behaalde ik eerst drie kwalificaties in Mode-, Portret- en Huwelijksfotografie, om een jaar later de eerste Nederlandse fotograaf te zijn en de zesde in Europa, die zijn Master Qualified European Photographer titel behaalde met een serie van 20 foto’s in het thema ‘Disappearing’.


Christina

Mijn vrouw, Christina, is een professioneel getrainde Styliste en Visagiste. Ze werkt full time mee in de studio. Is belangrijk voor ons bedrijf in het netwerken, marketing en sales. Een echte duizendpoot dus.


De volgende stap

In 2007 werd ik lid van de PPA in Amerika en in 2009 werd ik ook lid van de Spaanse federatie: FEPFI. In 2010 heb ik een ere-fellowship van de Ierse fotografen associatie gekregen (FIPPA) en ben daarmee gelijk lid van de Ierse bond. Dit heb ik vooral te danken aan het feit dat ik in Ierland heb gejureerd en workshops heb gegeven. Ik ben op dit moment voorzitter van de Master Photographers Association (MPA, 1800 leden) jureren/kwalificeren 2010/2011. Dit is een zeer gewaardeerde en verantwoordelijke functie en ik ben er trots op om zelfs president van de MPA (2010-2011) te zijn geweest. Na een vraag van de BPP (Bund Professionele Potraitfotografen) In Duitsland heb ik een nieuw kwalificatiesyteem geschreven en actief gemaakt. Om het systeem goed te laten werken werd ik tevens gevraagd om voorzitter te zijn van deze nieuw te vormen jury.

Tevens maak ik deel uit van de FEP jureren (Federation of European Photographers) in Brussel. Het geven van kritiek en jureren vraagt een belangrijk deel van mijn tijd. Ik vind het leuk om dat te doen omdat het goed is mensen te stimuleren, inspireren en meer zelfvertrouwen te geven. Ik geloof in vergissingen en risico nemen tijdens foto-opdrachten. Last-minute beslissingen nemen. Ik probeer open-minded te zijn, omdat ik mensen wil zien zoals ze zijn. De afgelopen jaren doe ik meer Fashion en Reclame fotografie. Ontwerpen en creëren van de fotografie maar ook de marketing van het gehele proces, ik zal altijd met een bedrijf meedenken.


Dutch School of Photography

Logisch gevolg van al deze stappen is dat we ook een ‘school’ zijn begonnen. Vakfotografen verder trainen en traingen aanbieden. Zoals we binnen ons programma zeggen: Anders leren. Bijvoorbeeld het bestuderen van Dans en samenwerken met een Choreograaf om het begrip expressie en lichaamstaal verder te leren kennen.


Inspiratiebronnen

Een inspiratiebron is een object, mens of gebeurtenis waaruit een kunstenaar inspiratie (ingeving, inval) weet te putten. Mijn inspiratiebronnen zijn: Architectonische gebouwen, Mensen, Ballet-dans, Muziek, Sport en Commercials. Maar ook dingen als geschiedenis, liefde, het leven en de dood. Ik denk sterk beeldend en visualiseer bijna alles wat mijn zintuigen kunnen waarnemen. Veel van wat mensen bij mij als creatief zien, is voor mij een soort 1+1=2.


Goede Doelen

Wij werken ook voor goede doelen:

  • Kids Rights, voor kinderen in Afrika
  • Het kinderziekenhuis in Nijmegen
  • Een fiets tour door de Alpe d’Huez ondersteunen om geld binnen te halen voor kanker, Pink Ribbon, Ruby & Rose.
  • Ruby & Rose, voor onderzoek en behandeling van baarmoederhals kanker
  • Energy 4 All

Kunst

2012 was mijn eerste grote kunstverkoop. Vooral aangemoedigd door mijn goede vriend Michael Gilbert, heb ik een werk uitgezocht dat we hebben laten omzetten op negatief. Dat negatief is weer gebruikt om een platinumdruk te maken.

Mijn werk werd tentoongesteld in de Napua Gallery, onderdeel van het Waldorf Astoria Resort in Hawaii….
Uniek om op zo een plek terecht te komen. Het werk is verkocht, en is de eerste stap naar meer…